King Joffrey leeft en hij bouwt appartementen in Deinze.

Ik woon in Deinze. Ik ga daar geen groot geheim van maken. Ik heb altijd al gewoond in Deinze (of toch een deelgemeente van) en ik ben hier eigenlijk wel graag. De meeste Deinzenaars van mijn leeftijd weken een aantal jaren geleden uit naar Gent, maar sommigen keren terug, dus het moet zijn dat het hier allemaal zo slecht nog niet is. Behalve de karpers in de vijvers van de Brielmeersen. Die zijn verschrikkelijk. Ze zijn zo groot en spartelen zo hard, alsof ze elk moment gaan transformeren in iets groters dat mijn hart uit mijn ribbenkast wil rukken en opeten. Ik overdrijf niet.

Daarnaast loopt het verkeer hier ook niet altijd bepaald vlot, maar wat mij wat wonen in Deinze betreft echt tot in mijn onschuldig kinderzieltje raakt, is de belachelijke boom van appartementsgebouwen. Ik bedoel, oooosjeblief zeg. Van zodra er op de Markt of in de Tolpoortstraat een bordje met ‘te koop’ aan een rolluik wordt gehangen, kan je er prat op gaan dat er binnen de kortste keren een geel A3’tje met daarop de woordencombo ‘sloop’ ‘meergezinswoning’ en 9 kansen op 10 ‘hier bouwt Deinze, onze thuis’ terug te vinden is.

‘Deinze, onze thuis’, zeg. Wat naamkeuze betreft, heb ik zelden een beter voorbeeld van ironie gehoord. Want ‘t is waar, niets maakt Deinze werkelijk méér een stad uit de duizend als een woekerende wildgroei van appartementen en consequente afbraak van authentieke huizen. En gezellig dat dat is. Maar man toch!

Ik kijk intussen al een tijdje met lede ogen (zoek de gemeente) toe hoe statige herenhuizen met de grond worden gelijk gemaakt en toen ik gisteren dit gepresenteerd kreeg:

Schermafbeelding 2014-03-15 om 08.38.04

dacht ik bij mezelf: “Allez, hoe is dat nu toch mogelijk? Hoe is het mogelijk dat het karakter van een stad zo makkelijk moet wijken voor winstbejag?” Er wordt geld gepompt in het pimpen van de Markt, er wordt actief gestreefd naar het creeëren van mooie plekjes, maar tegelijkertijd wordt alle bebouwing en daarmee alle geschiedenis vervangen door betonnen eenheidsworst. The worst kind of sausage!

Ik klink waarschijnlijk als een verschrikkelijke idealist, om maar niet te zeggen een overemotioneel wicht, maar het feit dat ziel en authenticiteit zomaar de duimen moet leggen voor dikke kluiten, doet mij echt pijn.

Ik werd deze ochtend om halfzeven (! – op een zaterdag) wakker met in mij een groeiend gevoel van pissigheid en machteloosheid en ik steek het op mensen die mijns inziens bepaalde waarden te hoog in het vaandel dragen en daardoor de balans iets te veel naar de foute kant doen overhellen. Het is allemaal iets te veel King Joffrey in Game Of Thrones naar mijn goesting.

joffjoffjoffjoff

Just look at that smug face!

Soit, gaat er daar eens iets aan gedaan worden of hoe zit het?

Volgende keer: kindjes in Afrika en hoe komt het toch dat die zo arm zijn en de rest zo rijk!? ALLEZ ZEG!

5 responses to “King Joffrey leeft en hij bouwt appartementen in Deinze.

 1. Cleve Tine

  Het is een mooi artikel,en ja voel me ook schuldig. De droom van mijn vader was een appartement zetten.Onze thuis slopen op de Markt en 4 bouwlagen met winkelruimte onderaan. Voor ieder kind een appartement. Op zijn sterfbed (15j geleden)heb ik hem beloofd het project te starten en te voltooien. Is gebeurd,terwijl er toen wrevel was in de familie staat het er,hij heeft het nooit kunnen aanschouwen. Als we passeren voelen we papa nabij. Onze thuis,het huis was opgeleefd en had geen historische waarde,om maar te zeggen dat er soms ook een verhaal schuilt achter een blok nieuwe baksteen.

 2. Annie De Wilde

  De prijs die we moeten betalen voor de aangroei van de bevolking, zelfs bij ons! En we zien nog het einde niet!

 3. Ik kan niet wegkijken van Joffrey. Hij blijft maar klappen. ‘t Is creepy!

 4. Stefaan

  Met die karpers moet je niet inzitten Simberly, die zijn aan het paaien :)

 5. Ja, ik krijg ook soms de krul van “te koop” en daarna platgesmeten en er 5 appartementen op gezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>